May 10, 2022

Poskrbite za to, da bo hidravlika na traktorju brezhibna!

S traktorjem na kmetiji opravimo veliko dela, pravzaprav se s to opremo lotimo ravno tistih najbolj zahtevnih opravil. Da bi bili pri tem delu uspešni, pričakujemo brezhibno delovanje traktorja, najbolj pozorni smo na delovanje tistih sistemov, ki skrbijo za prenos sil. 

Tu seveda izstopa hidravlika, ki ima ravno to nalogo. Na ta sistem se močno zanašamo pri praktično vsaki nalogi na kmetiji, brez njega ne bomo mogli uporabljati kmetijske mehanizacije in opravljati zahtevnega dela. Zato je treba za hidravliko dobro skrbeti, kar vključuje nekaj vzdrževanja.

Kaj vse bo treba postoriti za brezhibno delovanje hidravlike? To je težko predvideti, saj je veliko odvisno predvsem od tega, kakšne težave se pojavijo. Če hidravlika dobro dela, potem kakšni veliki posegi ne bodo potrebni, sistem se preverja in vzdržuje po priporočenih servisnih intervalih. 

Če pa opazimo kakšne težave, bo treba ugotoviti, kaj je narobe in kako je možno težave odpraviti. Na srečo lahko pri serviserjih dobimo prave storitve in kvalitetne nadomestne dele, tako da bo traktor kmalu spet v pogonu.

Hidravlika je ključni sistem vsakega sodobnega traktorja

Hidravlika je sestavljena iz mnogih kritičnih delov

Težave s hidravličnim sistemom so zelo sitne zato, ker gre za velik in dokaj kompleksen sistem, v katerem ne bomo takoj odkrili krivca za napake. Čisto možno je, da je za slabše delovanje kriva kakšna povsem neznatna napaka, recimo da hidravlične cevi niso do konca pričvrščene na ventile. 

Lahko nam nagajajo hidravlične črpalke ali kakšni drugi elementi, pri katerih gre lahko marsikaj narobe. Seveda je možno, da pride tudi do večjih težav, poškodb ali okvar, ki jih sami ne bomo mogli enostavno rešiti, gotovo pa jih bomo takoj zaznali.

Skratka, hidravlika je sestavljena iz mnogih delov, ki morajo vsi delovati brezhibno. Zato moramo skrbeti za cel sistem, ne le za tiste dele, s katerimi smo neposredno v stiku. Več pozornosti si zaslužijo tudi same cevi in skriti deli sistema, kar pomeni, da bomo za vzdrževanje in servis potrebovali dobrega serviserja. 

Prav tako moramo biti na specifike našega hidravličnega sistema pozorni v primeru, da potrebujemo popravilo ali zamenjavo poškodovanih ali obrabljenih delov. Zelo pomembno je, da posegamo po kakovostnih nadomestnih delih, ki so izdelani prav za hidravlični sistem na našem traktorju. To ponudbo najdemo pri serviserjih, ki zastopajo znamko našega vozila oziroma hidravličnega sistema.

Tudi hidravlika omogoča popravila z zamenjavo delov

Pri traktorjih smo verjetno že vajeni raznih posegov, ki jih pogosto lahko opravimo kar sami, morda celo na terenu. Če pride do kakšnih manjših poškodb, lahko kar sami zamenjamo prizadete dele, če seveda imamo ustrezne nadomestne kose. Predvsem to velja za tiste dele, ki se pogosto poškodujejo ali se hitro obrabijo. Hidravlika sicer ni med temi, je pa podobna v tem smislu, da omogoča uspešno popravilo z ustreznimi nadomestnimi deli.

Servisa hidravlike se verjetno ne bomo lotili sami, če pride do kakšnih resnih okvar ali poškodb. Lahko pa opravimo kakšna manjša popravila ali zamenjave. V ponudbi bomo namreč našli celo zbirko nadomestnih delov in uporabne opreme za hidravlične sisteme. 

Gotovo lahko pričakujemo, da bodo na voljo hidravlične črpalke in ventili, tudi hidravlične cevi, poteznice in drugi elementi sistema. S takšno opremo torej lahko uspešno odpravimo težave, ki jih imamo s hidravličnim sistemom. Včasih to lahko opravimo tudi sami doma, pogosto se recimo lotimo preureditve hidravličnih ventilov za bolj učinkovito in udobno upravljanje sistema oziroma mehanizacije, ki jo želimo priključiti na traktor.

Če vemo, kako je hidravlika sestavljena in kako deluje, jo bomo lahko uspešno vzdrževali in servisirali

Za večja popravila in tudi za vzdrževanje hidravlike pa je pametno izbrati dobrega serviserja. Le tako bomo lahko povsem prepričani, da bo delo brezhibno opravljeno in s hidravliko ne bomo imeli stalnih težav. Prav tako nam pooblaščeni serviser zagotavlja dostop do kvalitetnih delov in storitev.

Najboljše oskrbe bo hidravlika deležna pri dobrem serviserju

Dober serviser je nujen za praktično vse večje posege, ki jih zahteva naš traktor. Pri hidravliki ni nič drugače, gotovo se splača za to izbrati pooblaščenega serviserja, s katerim že uspešno sodelujemo. Najprej zato, ker bomo lahko na ta način hitro prišli do originalnih nadomestnih delov, nato pa tudi zaradi široke palete storitev, ki jih ponujajo pooblaščeni serviserji.

Pri delu s traktorji imamo sicer na voljo še druge možne rešitve. Včasih ne moremo ali ne želimo pristopiti k pooblaščenemu serviserju, morda bi raje popravila opravili kar doma. Tudi to je možno, saj bomo hitro dobili pestro ponudbo kakovostnih nadomestnih delov. Najboljši vir materiala so sicer serviserji, lahko pa najdemo opremo tudi pri drugih trgovcih. 

Pravzaprav je hidravlika celo v ponudbi specializiranih spletnih trgovin, ki lahko za nas dobavijo kvalitetne nadomestne dele različnih vrst. Tako bomo prišli do najboljših izdelkov po ugodnih cenah, in to kar iz udobja domačega naslanjača.

Odlični nadomestni deli so tisto, s čimer je hidravlika vedno dobro pripravljena na delo. Seveda pa ne smemo zanemariti splošnega vzdrževanja in drugih kritičnih sistemov, ki skrbijo za dobro delovanje traktorja. Le tako se bomo uspešno soočali z vsemi izzivi, ki nas čakajo pri delu na kmetiji.

Splošni pogoji