November 1, 2021

Je zobni aparat nadležen za nošenje?

Pogosto je zobni aparat daleč najboljša rešitev za ureditev položaja zob v ustni votlini. Ni pa nujno, da bomo takšno odločitev sprejeli povsem brez skrbi, saj se takoj pojavijo številna vprašanja. 

Še najlažje je v uporabo aparata prepričati kakšnega malčka, ki mu stalni zobje nepravilno izraščajo, takrat se ti posegi pogosto opravljajo kar sproti ob drugi redni skrbi za zobe. Pri odraslih pa so aparati bolj redki, bržkone tudi zato, ker se običajno uvrščajo med samoplačniške rešitve. 

Poleg tega je zobni aparat zvezdice marsikomu neugoden zato, ker je precej opazen in pokvari podobo zobovja ob nošenju. Vprašamo pa se tudi, ali je zobni aparat za nošenje posebej nadležen – tudi to je lahko faktor, ki vpliva na odločitev.

Stalni zobni aparat zvezdice

Najbolj značilen je stalni zobni aparat, ki ima tako imenovane zvezdice. To so ploščice, s katerimi prenaša silo na zobe in prestavlja njihov položaj v ustni votlini. 

Tak zobni aparat je zelo učinkovit in se lahko uporabi tudi za kakšne večje spremembe, problem pa je v tem, da ima zobni aparat zvezdice, ki so precej opazne. Poleg tega bomo stalni oziroma fiksni zobni aparat redno uporabljali, ne moremo ga enostavno sneti. 

To je lahko precej nadležno, sploh pri jedi in pri čiščenju zob. 

Tudi pri samem nošenju je zobni aparat zvezdice lahko nekoliko v napoto. Sploh v začetku se je treba nanj privaditi, sprva ovira tudi govor. Pri prestavljanju zobovja lahko čutimo nekaj napetosti in bolečine, a načeloma je treba potrpeti le kak teden, nato aparat ni takšna nadloga. 

fiksni zobni aparat

Skratka, zobni aparat zvezdice je vsekakor lahko nekoliko nadležen, a se nanj hitro navadimo. Ker nam na dolgi rok močno pomaga in ponuja izvrsten rezultat, je izbira zobnega aparata te vrste pogosto zelo priporočljiva opcija. 

Seveda pa ne moremo preprosto spregledati omenjenih pomanjkljivosti, zato se pogosto vprašamo tudi po alternativah, ki nam morda ponujajo boljšo izkušnjo.

Snemni aparat Invisalign

Ni nujno, da bomo imeli na voljo dobre alternative. Fiksni zobni aparat je namreč izredno prepričljiv in odlično opravi svoje delo, sploh v kakšnih zahtevnejših situacijah je to daleč najboljša izbira. Pri ortodontu se je treba pozanimati o tem, kakšne opcije so na razpolago v danem primeru. 

Lahko pa že vnaprej pobrskamo po različnih vrstah aparatov – gotovo bomo naleteli tudi na ponudbo za nevidni zobni aparat Invisalign

Invisalign je snemni zobni aparat, ki načeloma ponuja veliko boljšo izkušnjo pri uporabi. Njegova glavna prednost je sicer v tem, da je povsem neviden in ne vpliva na izgled zobovja pri nošenju. S tem je atraktiven za mnoge odrasle, ki ne želijo pokvariti podobe svojega nasmeha medtem ko aparat prestavlja zobe v pravi položaj. 

Z vidika udobja in izkušnje pri uporabi pa pridejo do izraza druge prednosti, ki jih ima Invisalign oziroma jih imajo tudi drugi snemni aparati. Takšen aparat lahko snamemo in odstranimo, tako da nas ne ovira pri prehranjevanju in čiščenju zob ter pri drugih aktivnostih. 

nevidni zobni aparat Invisalign

Prav tako lahko na ta način sprostimo nekaj napetosti in bolečin v začetni fazi uporabe. Invisalign ima posebno prednost s tem, da je zasnovan za kar najbolj optimalen potek preoblikovanja položaja zob – izdela se več aparatov, ki jih skozi postopek menjamo. 

Tako bomo vedno dobili prilagojen izdelek, ki kar najbolje odgovarja dani situaciji. Obremenitve so minimalne, udobje pri uporabi pa je neprekosljivo.

Če imamo to možnost, se vsekakor splača izbrati Invisalign. Z vidika izkušnje pri uporabi je to veliko boljša možnost, nevidna zasnova pa gotovo postavlja piko na i. 

Problem je le v tem, da je komplet Invisalign aparatov precej drag, verjetno bo treba odšteti nekaj tisočakov. Poleg tega ni nujno, da bodo tovrstni snemni aparati sploh lahko ponudili dober rezultat, to je odvisno od stanja in pričakovanj. Splača se torej hkrati izpostaviti tudi druge ukrepe, ki jih imamo na voljo.

Ustna higiena za kar najboljšo izkušnjo

Nasploh se pri skrbi za zobe priporoča vestna ustna higiena, pri kateri si ne moremo privoščiti kakšnih velikih kompromisov. Zobe čistimo vsak dan, priporočilo pravi dvakrat na dan, uporabljamo tudi zobno nitko in pogosto še druge izdelke za čiščenje zob in ustne votline. 

Pozorni smo še na sredstva, ki jih pri tem uporabljamo, predvsem tu izstopa zobna krema. Na ta način lahko doma dobro poskrbimo za svoje zobe, čeprav seveda ne moremo močno vplivati na položaj zob v ustni votlini.

Omenimo še preventivo, ki ni vezana strogo na skrb za zobe. Zelo velik vpliv ima prehrana, predvsem kakšne pregrehe, ki lahko obremenjujejo zobe. Značilen primer je kajenje, zobe lahko razbarvata tudi kava in čaj. Izogibamo se sladkarijam, tudi alkoholu. Kar nekaj dela bo torej, če želimo za svoje zobe dobro poskrbeti, a s tem lahko zanesljivo odpravimo večino težav, zaradi katerih obiskujemo zobozdravnika.

Ustna higiena pri uporabi aparata

Ko dobimo zobni aparat, se bomo morali nekoliko prilagoditi. Možno je, da bo skrb za ustno higieno nekoliko ovirana, sploh pri fiksnih aparatih, ki jih niti med ščetkanjem zob ne moremo odstraniti. 

Tako moramo biti še posebej vestni, da temeljito očistimo vsak kotiček, ki ga lahko dosežemo s ščetko in nitko. Poleg tega očistimo tudi aparat.

Pri snemnih aparatih ni velikih razlik, pozorni moramo biti le na kotičke, ki so nedostopni pri uporabi aparata. Snemni aparat lahko bolje očistimo, kar je dodatna prednost. Verjetno ne bo velikih težav, pričakujemo lahko, da bo možno za ustno higieno dobro skrbeti.

 

V vsakem primeru pa se lahko poslužimo še dodatnih storitev, ki jih na tem področju ponujajo zobozdravniki. Ustna higiena je v ponudbi mnogih zobozdravniških centrov, tudi Dentalna akademija ima te možnosti, ki jih je pametno izkoristiti. Sploh pri uporabi aparata, ki nekoliko ovira domačo skrb za zobe, so te storitve nadvse dobrodošle.

Zobne luske in alternative za aparat

Če se želimo aparatu izogniti, lahko v nekaterih primerih najdemo tudi druge alternative. Običajno ni pametno za vsako ceno iskati alternativ, saj so zobni aparati zelo učinkoviti in odlično opravijo svoje delo. Po navadi se izkaže, da druge možnosti niso tako priporočljive, sploh če imamo opravka z večjimi nepravilnostmi v položaju zob. Če pa želimo nasloviti le kakšne manjše pomanjkljivosti in imamo morda v mislih še nekatere druge rezultate, se lahko včasih poslužimo drugih zobozdravniških izdelkov. Ena možnost so tudi zobne luske.

Zobne luske se praviloma uvrščajo med rešitve, ki jih ponuja estetsko zobozdravstvo, uporabljajo pa se tudi na področju zobne protetike. To so luske, ki jih namestimo na vidne zobne ploskve ter tako zakrijemo morebitne nepravilnosti in poškodbe, predvsem pa razbarvane in mrtve zobe. 

Hitro lahko zamaskiramo tudi manjše nepravilnosti pri položaju zob, recimo prevelik razmik ali krivo izrasle zobe. Zobne luske nam omogočajo, da hitro in enostavno povsem preoblikujemo izgled svojih zob. Včasih so dobra alternativa za zobni aparat, a ne moremo vedno pričakovati, da bomo res deležni dobrega učinka.

Pogosteje se zobne luske uporabljajo za druge namene, predvsem za beljenje zob in za zakrivanje drugih nepravilnosti. Tudi tu imajo seveda velik potencial in hkrati lahko prilagodimo tudi navidezni položaj zob. 

A če imamo večje težave, se bolj priporočajo druge rešitve – zobne luske nudijo le vizualno prilagoditev zobovja, obstoječih težav pa ne morejo uspešno rešiti. Spet je torej veliko odvisno od primera. Vedno se je smiselno posvetovati z zobozdravnikom oziroma ortodontom, le tako dobimo realno predstavitev vseh možnosti, ki jih imamo na voljo.

Splošni pogoji